Hotspot Calandlaan

Aandachtskunde


Het is nog geen realiteit: een fleurige Pieter Calandlaan, waar mensen gezellig gaan winkelen, waar bewoners buiten een praatje maken met elkaar en waar scholieren genieten van een fijne openbare ruimte. Het is nu een straat waar je geen aandacht aan besteedt als je er doorheen rijdt. Leerlingen eten ’s middags hun boterham voor leegstaande winkels en onder alle geparkeerde auto’s door waait het afval.


Waarom levert de gemeentelijke inzet voor een schone, fijne buurt niet het gewenste resultaat op? Waarom hebben nieuwe prullenbakken en extra veegwagentjes nog steeds niet tot een schone stoep geleid? Wat vertelt het afval ons? Wat is hier nodig?

We hebben onderzoek gedaan naar de echte behoeften van mensen. Waar liggen deze buurtbewoners ’s nachts wakker van? Wat hebben scholieren nodig om zich fijn en ontspannen te voelen? Dit deden we vanuit een overtuiging dat dit soort onderliggende problemen er de reden van zijn dat er afval op straat ligt, waar niemand zich om bekommert.



Op de Calandlaan zien we in het afval op straat een resultaat van sociale onderwerpen waar te weinig aandacht voor is. Waar misschien nooit aandacht aan is gegeven. Dat is een uitdaging voor deze buurtbewoners. Maar ook voor de gemeente Amsterdam. Betekent gebiedsgericht werken niet het bieden van aandacht op plekken waar er te weinig aandacht is?

In de expo kreeg je een minicollege aandachtskunde van vijf onverwachte experts.


Gemeente Amsterdam Don Hameeteman (lead) en Zinzi Stasse, Mahmoud Skefati Social designer Myrthe Veeneman Samen met buurtpro Larissa Korporaal, VuilnisOproer Jan van der Borden en bewoner Ina. Sparringspartner Jaap Warmenhoven.



De Afval Expofette laat zien hoe bewoners, ambtenaren en ondernemers werken aan openbare ruimte die schoon, heel en veilig is. In een stad die tegelijk rommelig, divers en spannend is. De Afval Expofette vertelt een verhaal dat nog niet af is.

Bekijk de hotspots: BPAO AutorecreatieCalandlaan Aandachtskunde
Sloterdijk Tijdelijke toewijdingOsdorp Osdorppein
En de parels: VuilnisOproer Boosheid zonder rancuneSlotervaart Onder de stenen
Plein ’40-’45 De tafel waar niets meer afwaait