Academiedag #2 Angst en veiligheid


In de Nacht Club Academie werken we met een social design aanpak aan fijnere en veilige wijken. Op vrijdag 9 september kwamen de vier teams uit Roosendaal, Rotterdam en Eindhoven samen in het mooie Innovitapark, gehost door Gemeente Roosendaal.Veiligheid en de zoektocht naar houvast

Een inspirerende dag die startte met Lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid Marnix Eysink Smeets.
 Marnix laat zien dat de wereld van veiligheid vol paradoxen zit. Wij weten uit onze ervaringen in De Nacht Club al dat om je veilig te voelen soms onveilig gedrag nodig is: juist wel een vreemde ontmoeten of buiten je bekende rondje stappen. Marnix legt uit dat dit tegen standaard psychologische reflexen ingaat: als onzekerheid groot is, willen we meestal juist onvoorspelbaarheid reduceren en gaan we meer om met de mensen waarvan we denken dat ze op ons lijken. Ook gaan we vaak meer op gezag vertrouwen, simpelweg omdat we behoefte hebben aan houvast. Die behoefte kan echter ook leiden tot het aanhangen van complottheorieën. Marnix liet ons zien hoe je als overheid aan vertrouwen en veiligheid kunt werken door te begrijpen welke buikpijn in wijken speelt en door relaties als uitgangspunt te nemen bij het ontwerpen van interventies.Voor onze ontwerpteams zijn deze inzichten goud waard, terwijl ze in middag aan de slag gaan met een tweede ronde prototypes. De resultaten daarvan presenteren we eind oktober op de Dutch Design Week!

Kom je langs bij de Embassy of Safety in het Klokgebouw?In de avond creëerden we samen een klein stukje nacht, om op fluistertoon te praten over wat we tot nu toe hebben meegemaakt, samen met gasten uit Roosendaal. Openhartige gesprekken ontstonden, bijvoorbeeld over hoe lastig (en leuk) het kan zijn om tussen twee werelden te zitten.


Sfeerimpressie van 9 septDe Nacht Club Academie is dé plek voor wijkagenten, ambtenaren, bewoners en ontwerpers om samen vorm te geven aan ontmoeting in de wijk. Rond vragen als: hoe werk je samen aan fijne, veilige en vertrouwde wijken? Welke handvatten biedt social design, en welke inspiratie biedt de nacht bij het creëren van openhartige en gelijkwaardige ontmoeting?


🔥 Je kunt ons volgen via de kersverse linkedin pagina De Nacht Club Academie.
Of schrijf je in voor de nieuwsbrief
👉 contact@denachtclub.com


 De Nacht Club: een veilige plek voor onveilige onderwerpen 


Bewoners en professionals ontmoeten elkaar in het donker van de avond en nacht. Juist op plekken en momenten die onveilig voelen creëren we openhartige en gelijkwaardige gesprekken, en zo ontstaat nieuw vertrouwen. De nacht is onze inspiratie en ons decor. De Nacht Club is ontstaan in Rotterdam Zuid en breidt zich nu uit in Nederland. De Nacht Club is een social design aanpak, gericht op het creëren van nieuwe vertrouwensrelaties en samenwerkingen tussen de verschillende mensen die wonen en werken in en aan de wijk.