Academiedag #3
Intimiteit van de nacht


In de Nacht Club Academie werken we met een social design aanpak aan fijnere en veilige wijken. Op vrijdag 28 oktober kwamen de vier teams uit Roosendaal, Rotterdam en Eindhoven samen bij BAASS in Eindhoven, gehost door het team van Eindhoven Doornakkers.Contactsport en ruimte blijven zoeken

BAASS heeft een fijne en grote ruimte, waar ze onder andere sport inzetten om jongeren te helpen de basis op orde te krijgen, en weer mee te gaan doen aan de samenleving. Aan het begin van de dag werden we begeleid door Santiago bij een boksles. Want “niets is te vergelijken met fysiek contact”. We leren dat hoe je beweegt al zoveel laat zien over hoe je je voelt.

Terwijl beneden ons op het terrein van Sectie C de Dutch Design Week volop bezig is beleven we bij BAASS een intensieve dag. De teams en ontwerpers voelen aan: we gaan de derde en laatste ronde prototypes in. Dit zou het gevoel kunnen geven van “nu moet het af”, maar Marjolein geeft aan: blijf de ruimte zoeken, neem de ruimte om uit te proberen, ook deze derde ronde.In de middag komen Ted Langenbach en Pietra Ligura van NOW&WOW ons inspireren. Het is de derde academiedag van de Nacht Club Academie, dus hoog tijd voor wat echte nachtclub eigenaren om ons te vertellen over hun wereld, en ons te laten zien hoe zij werken aan veiligheid en intimiteit in de nacht. Een van de dingen die ze vanaf het begin van hun nachtelijke carrière doen is het doorbreken van bestaande verwachtingspatronen en hiërarchieën.

Breed profileren, diep confronteren.
Iedereen is welkom maar schuren moet.

Ted was eerst muzikant en dj, maar hij vroeg zich af waarom vooral artiesten tijdens clubavonden in de schijnwerpers staan. Hij wilde maker zijn, maar besefte dat hij meer plezier had in het maken van feesten. Tijdens een van hun feesten kwamen bezoekers via het podium de zaal binnen, toegejuicht door de rest van de zaal. Housemuziek werd hun muziek, juist bij die muziek merkten ze dat een gemeenschap van gelijkgestemden elkaar opzocht, waarbij ook grote verschillen tussen mensen werden geaccepteerd. Sindsdien is er veel veranderd. Papieren flyers drukken ze niet meer. En feesten zijn niet meer de enige manier om gelijkgestemden tegen te komen en je identiteit te vormen en laten zien. In de nacht staan je zintuigen meer open, zegt Ted, mensen staan er voor open om zich te laten prikkelen.

Hoe ga je als nachtclub eigenaar om met deze tijd? Ted en Pietra blijven nieuwsgierig, en contact maken met veel verschillende mensen en culturen. Vol interesse zien ze hoe tegenwoordig subculturen online hun plek vinden, en zelf feesten organiseren. Ze zien ook dat dit soms hun eigen visie, juist die van het mixen van mensen en culturen, bemoeilijkt: iedereen heeft z’n eigen norm, z’n eigen code, zijn eigen stijl, z’n eigen gemeenschap. Ze hebben ook oog voor de rijkdom die dit oplevert, en ze snappen dat bepaalde groepen de veiligheid zoeken in hun eigen kring. Toch blijft de basisaanpak van Pietra en Ted: ruimte maken die toegankelijk en prettig is voor iedereen, en daarbij ieders zintuigen aanspreken.In de middag werken de teams aan nieuwe prototypes, om te gaan testen in de komende weken. De stappen die gemaakt worden maken ons benieuwd naar de ervaringen in de komende maand. Team Charlois werkt aan een nieuwe manier om over en rond het wijkakkoord te communiceren. Hun idee is om te experimenteren met spoken word om eenvoud en spontaniteit in het proces rond het maken en delen van het wijkakkoord te brengen. Team Hoogvliet gaat door met hun perspectief Help! Tijdens het tweede prototype lukte het om het patroon van institutionele partners die de wijk helpen te doorbreken, en juist de helpende kwaliteiten van de wijk zelf aan te spreken. Hoe kunnen bewoners blijvend gestimuleerd worden om zelf bij te dragen aan de wijk?Werken aan duurzame verandering


Sowieso is in de afgelopen weken bij verschillende teams duidelijk geworden dat de uitdaging voor hun vraagstuk net zo goed in de wijk ligt als bij de eigen organisaties. Naar de vierde academiedag – met als thema duurzame verandering – gaat dit belangrijker worden. Team Roosendaal maakte de schemerlijn – een telefoonlijn tussen bewoners van de dag en de nacht. Ze werden vooral geconfronteerd met de grote kloof die bestaat tussen die twee werelden, en de moeilijkheid van inleving. Hoe neem je collega’s en partnerorganisaties mee in anders denken en doen, ook als dat nog pril is? We eindigen het inhoudelijke gedeelte van de dag met een gesprek over verschillende vormen van samenwerken die hierbij kunnen helpen of in de weg zitten. Ga je als gemeente regie vormen of juist faciliteren om een netwerk te laten ontstaan? Of bouw je een alliantie van gelijkgestemde partners?


Benieuwd hoe de teams na deelname aan het academieprogramma 2022 verder willen gaan? Neem dan deel aan het middagprogramma van de Nacht Club Academie op 9 december in Rotterdam.
Aanmelden kan via contact@denachtclub.com


We eindigen de dag met een gezellige borrel onder een prachtige grote discobal. Ze werd ons uitgeleend door het team jonge aanwas van gemeente Amsterdam Zuid Oost! Zij wonnen de discobal tijdens DDW op de WITTE WAS veiling, een collectie bestaand uit afgepakte criminele goederen die worden teruggeven aan de maatschappij. Een ontwerp van studio Sociaal Centraal in samen werking met Taskforce RIEC.


Sfeerimpressie van 28 oktDe Nacht Club Academie is dé plek voor wijkagenten, ambtenaren, bewoners en ontwerpers om samen vorm te geven aan ontmoeting in de wijk. Rond vragen als: hoe werk je samen aan fijne, veilige en vertrouwde wijken? Welke handvatten biedt social design, en welke inspiratie biedt de nacht bij het creëren van openhartige en gelijkwaardige ontmoeting?


🔥 Je kunt ons volgen via de kersverse linkedin pagina De Nacht Club Academie.
Of schrijf je in voor de nieuwsbrief
👉 contact@denachtclub.com


 De Nacht Club: een veilige plek voor onveilige onderwerpen 


Bewoners en professionals ontmoeten elkaar in het donker van de avond en nacht. Juist op plekken en momenten die onveilig voelen creëren we openhartige en gelijkwaardige gesprekken, en zo ontstaat nieuw vertrouwen. De nacht is onze inspiratie en ons decor. De Nacht Club is ontstaan in Rotterdam Zuid en breidt zich nu uit in Nederland. De Nacht Club is een social design aanpak, gericht op het creëren van nieuwe vertrouwensrelaties en samenwerkingen tussen de verschillende mensen die wonen en werken in en aan de wijk.