ActueelBezoek De Nacht Club Expo tot eind april 2023


In de expositie bij VONK innovatiecentrum ontdek je de ervaringen rond Nacht Clubs op verschillende plekken in Nederland. Na je bezoek aan de expo weet je hoe je een wijkakkoord op een lantaarnpaal plakt. Hoe je dag en nacht kunt doorverbinden. En waarom twee blikken over datum erwtensoep topstukken van de expo zijn. Van maandag t/m vrijdag is deze mooie plek vrij toegankelijk te bezoeken tussen 9.00 en 21.30 uur in het Timmerhuis. Halvemaanpassage 1. Je vindt de entree bij gemeente Rotterdam, links van de balie loop je langs de beveilging naar de expositieruimte op de begane grond.

Rondleidingen
Donderdag 30 maart 12.00-14.00 met lunch
Donderdag 30 maart 15.00-17.00 met drankje
Woensdag 12 april 12.00-14.00 met lunch.
Deze rondleiding is voor woningcorporaties. Annelijn Boender, projectmedewerker Leefbaarheid bij Hef Wonen deelt haar ervaringen met De Nacht Club Academie in de Lampreibuurt Hoogvliet.
Woensdag 12 april 15.00-17.00 met drankje

Meld je aan voor een rondleiding door een mail te sturen naar contact@denachtclub.com


In maart en april programmeren we met VONK verschillende workshops rond de expo:


Hoe niet te veranderen in een ambtenaar?


In deze workshops met ontwerper Myrthe Krepel experimenteren we met nieuwe vormen van ontmoeten tussen bewoners, bestuurlijke representanten uit de wijk en wijkgerichte ambtenaren. De workshops richten zich op misschien wel de meest toegepaste vorm van ontmoeten: de vergadering. Lukt het de wijkraadsleden om zichzelf te blijven, terwijl ze vergaderen met de gemeente? En hoe kunnen bewoners op andere manieren deelnemen aan vergaderingen? In de workshop gaan we aan de slag met Theatre of the Oppressed. Deze in Brazilië ontwikkelde en over de hele wereld toegepaste werkvorm helpt bij het bevragen van bestaande vormen van vergaderen en stelt de vraag “hoe kan het anders?”. Meer info

Workshops
28 maart 19.30 tot 21.30 uur met wijkraad Charlois
4 april 19.30 tot 21.30 uur met ntb wijkraad
25 april 19.30 tot 21.30 uur met wijkraad Tarwewijk

Aanmelden via contact@denachtclub.com


Deepdive


Op dinsdag 4 april vindt een deepdive plaats: een verdiepende middag waarin de tijdens de Nacht Club Academie ontwikkelde werkwijze van team Lampreibuurt centraal staat. Wijkprofessionals in deze buurt willen heel graag iets betekenen voor de bewoners, ze willen helpen. In de Nacht Club Academie leerden ze juist hulp vragen. Welke mechanismen en lessen zijn waardevol en relevant als je mensen in de buurt vanuit kwaliteiten benadert in plaats vanuit kwetsbaarheid.

Deze deepdive is een verkenning voor het meerjarig onderzoeksprogramma van Innovatienetwerk Rotterdam met als thema: de Tussenruimte.

4 april van 14.30 tot 17.00 uur, op locatie in Rotterdam. Er is ruimte voor 15 deelnemers.

Ook hiervoor kun je je aanmelden via contact@denachtclub.comPublicaties


Wat kan een ontwerpende aanpak brengen in de veiligheidssector? De TU Delft nam De Nacht Club mee in een onderzoek naar synergetische samenwerking tussen creatieve professionals en publieke veiligheidsorganisaties. De eindrapportage bevat 16 bouwstenen voor samenwerking en is hier te downloaden.

Voor Embassy Lab Jonge Aanwas van de Dutch Design Foundation schreven we een rapportage over de bevindingen van het project met de gemeente Eindhoven over jonge aanwas, de criminalisering van kwetsbare jongeren. ‘Vanavond niet’ is een ontwerponderzoek naar de manieren waarop jongeren zichzelf beschermen en afschermen van anderen. We delen inzicht in allerlei strategieën en kennis die jongeren (en soms ook professionals) toepassen. De rapportage is hier te vinden.Opening expositie De Nacht Club in Timmerhuis Rotterdam


Op vrijdag 9 december opent om 17.00 uur de expositie in VONK innovatiecentrum op de begane grond van het Timmerhuis in Rotterdam Centrum. Er gebeuren dan en daar twee mooie dingen:

🌙 We sluiten het eerste programma van De Nacht Club Academie af. We zijn trots op de academie en heel trots op de teams, hun ontwerpen en de veranderingen die ze in gang hebben gezet.
🌙🌙 De start van de expo gevuld met ervaringen van de afgelopen periode, op precies diezelfde prachtige plek. Dubbel reden om samen iets te drinken en bij te praten! Locatie is het Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 in Rotterdam.Mogelijk gemaakt door VONK Rotterdam

De Nacht Club Academie op Dutch Design Week


okt 2022 – Van zaterdag 22 t/m 30 oktober was De Nacht Club Academie te bezoeken op de Dutch Design Week in Eindhoven. In het Embassy Lab Jonge Aanwas werken we aan een nieuw perspectief op overlast door en criminalisering van jongeren in de wijk Doornakkers in Eindhoven. In de Embassy of Safety gaven we een tussentijdse update van
dit onderzoeksproces.


Een stukje nacht
in de dag


De Nacht Club creëert intieme nachtelijke ontmoetingen waarin mensen elkaar toegang geven tot hun verschillende belevingswerelden. Tijdens de experimentele DDW2022 sessies konden bezoekers een stukje nacht in de dag ervaren, tussen twee keer slapen in. Wat gebeurt er als je problemen tegen het donker houdt? Burgemeester gemeente Eindhoven Jeroen Dijsselbloem nam deel aan Sleep Twice op zaterdag 29 oktober en vertelde over het moment waarop hij in zijn leven werd geweigerd. Een nachtelijk gesprek volgde over hoe toegang wordt gebruikt als nieuwe kijk om het vraagstuk van jonge aanwas in Eindhoven verder te onderzoeken. Jonge mensen laten lang niet iedereen toe in hun belevingswereld. Daar hebben ze vaak goeie redenen voor.Academiedag #3 Intimiteit van de nacht in Eindhoven


okt 2022 – Op vrijdag 28 oktober kwamen De Nacht Club Academie teams uit Rotterdam, Eindhoven en Roosendaal samen bij boksschool BAASS, gehost door Gemeente Eindhoven. Een intensieve dag waar we geïnspireerd raakten door de verhalen van nachtclub eigenaren van NOW&WOW. Over hoe je een ruimte maakt die voor bezoekers prettig is en de noodzaak de zintuigen daarbij aan te spreken. Vol enthousiasme werken de teams aan hun derde – en tevens laatste ronde prototypes – binnen het academieprogramma 2022.Academiedag #2 Angst en Veiligheid in Roosendaal


sept 2022 – Op vrijdag 9 september kwamen De Nacht Club Academie teams uit Roosendaal, Rotterdam en Eindhoven samen in het mooie Innovitapark, gehost door Gemeente Roosendaal. Een inspirerende dag die startte met Marnix Eysink Smeets, Lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid. Marnix liet ons zien hoe je als overheid aan vertrouwen en veiligheid kunt werken door te begrijpen welke buikpijn in wijken speelt en door relaties als uitgangspunt te nemen bij het ontwerpen van interventies. Voor onze ontwerpteams zijn deze inzichten goud waard, terwijl ze in middag aan de slag gingen met een tweede ronde prototypes.

Bekijk een impressie van de dagFurry Fight


sept 2022 – Sinds enkele maanden werkt een team van ontwerpers, ambtenaren en bewoners samen aan een nieuwe kijk op de Lampreibuurt in Hoogvliet. Dat is nodig: want de Lampreibuurt heeft niet zo’n goed imago. Het is vaak stil op straat en vooral ’s avonds voelen bewoners zich niet veilig. Op 1 september was de start van Club Champ.
Lees verderVanavond niet


aug 2022 – Het kan heel frustrerend zijn als je door uitsmijters van een nachtclub niet binnengelaten wordt. Maar is het misschien ook ergens goed voor? Jonge mensen laten lang niet iedereen toe in hun belevingswereld. Daar hebben ze vaak goeie redenen voor. In de Nacht Club Academie werken we aan een nieuw perspectief op overlast door en criminalisering van jonge mensen in de wijk Doornakkers in Eindhoven. Dat doen we samen met het Embassy Lab Jonge Aanwas van de Dutch Design Foundation.
Lees verderCharlois Spijbelt


aug 2022 – Voor een verlaten pand staan mensen uit de buurt te dansen. Op woensdag 31 augustus was de spontane buurt rave in de Rotterdamse wijk Charlois. Een avond waarop hele verschillende mensen die wonen en werken in de wijk samen dansten en spraken over waar zij van willen spijbelen. Charlois Spijbelt is de eerste interventie van team Charhois die deelnemen aan De Nacht Club Academie.
Lees verder


Thuis Gezocht


juli 2022 – ‘Heb je die mensen in de roze pakken al gezien?!” Roept een jongen terwijl hij wild aan komt rijden op een scooter in het van Loo park. Op maandag 11 juli 20.00 uur begon de 24-uurs estafette van De Nacht Club Verthuisploeg. Een nacht en dag lang liep een wisselende samenstelling van ambtenaren, wijkprofessionals, ontwerpers en spontane bewoners met een mobiele huisraad door de wijk “het Centrum” van Roosendaal. In gesprek, over thuisgevoel of het gebrek daaraan. De Verthuisploeg is de eerste interventie van team Roosendaal die deelnemen aan De Nacht Club Academie. Lees verder


De Nacht Club Academie van start!


juni 2022 – Op vrijdag 24 juni startten we het eerste programma van De Nacht Club Academie op de bijzondere ontmoetingsplaats Oase in Rotterdam. Het komende half jaar gaan 4 teams uit gemeente Eindhoven, Roosendaal, Rotterdam en Hoogvliet nacht clubs maken voor hun wijken. Wat twee jaar geleden begon als een ontwerp voor Rotterdam IJsselmonde is nu een handelingsperspectief dat we steeds verder verkennen en ontwikkelen, voor veiligere en fijnere buurten en wijken. De Nacht Club Academie combineert leren en ontwerpen in en voor de praktijk.

Lees verder en ontmoet de teams.


De Nacht Club opent in Amsterdam Nieuw-West


mei 2022 – Plein ’40-’45 in Amsterdam is laat in de avond meestal leeg en ongezellig. Maar tijdens het Maydan Festival staan er drie avonden lang twee hoge stoelen op het plein, en een grote roze Neon van De Nacht Club. Mensen die wonen en werken rond het plein gaan in gesprek over waar ze van wakker liggen. Van tomaten die tegenwoordig €3,50 kosten. Van staande gehouden worden. Van hoe je alles netjes doet maar om je heen mensen snel geld ziet verdienen. Bewoners, marktkooplui, jongeren, ambtenaren ontmoeten elkaar gelijkwaardig in het donker.


Jaap en Marjolein over ontstaan en toekomst van De Nacht Club


mei 2022 – World Design Embassies interviewde grondleggers Jaap en Marjolein over De Nacht Club. “Ambtenaren vertellen dat ze beter begrijpen wat mensen beweegt. Dat ze op een andere manier in gesprek komen met mensen, ongedwongen. Ze leren dingen die anders ongezegd blijven. We zien hun houding veranderen, er komt steeds meer ruimte voor deze manier van denken, die in het hart van social design ligt: starten bij de belevingswereld van bewoners.”. Lees hier het interviewPodcast over weerbare samenleving


mei 2022 – “Social Design biedt gemeentes een nieuwe manier om weer in contact te zijn met hele grote verschillen in een wijk.” Marjolein vertelt in de podcast De Tekentafel met journalist Niels Guns en Mieke Van Heesewijk (SIDN fonds) over ervaringen uit De Nacht Club. We spreken over de vraag: Hoe draagt ontwerp bij aan een meer weerbare samenleving? Luister de podcast


Een fantastische opening van de Nacht Club Academie!


april 2022 – Op vrijdag 1 april startte de Nacht Club Academie. We daalden overdag af in de nachtelijke krochten van Rotterdam. We werden geïnspireerd door expert veiligheid en vertrouwen Marnix Eysink Smeets. Twee legendarische nachtclubmakers vertelden over hoe zij verbinden én confronteren in hun clubs. Een prachtbijeenkomst met wijkagenten, initiatiefnemers, bewoners, ontwerpers, nachtdieren en andere experts uit Vlaanderen en Nederland. Kijk hier de foto’s!


BNR nieuwsradio maakt podcast over De Nacht Club


maart 2022 – Voor de tweede aflevering van Nieuw Nederland fietste BNR nieuwsradio naar Rotterdam-Zuid. Ze maakten een podcast over De Nacht Club.
“Nachtelijke gesprekken bij een discobal in het park brachten bewoners en de gemeente dichterbij elkaar. De bewoners kregen de ruimte om te vertellen wat er echt speelde in de wijk. In deze aflevering laten we zien hoe Rotterdam-Zuid letterlijk samenkwam en niet alleen de duurzaamheid, maar ook de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijk verbeterde.”

Luister de podcast


Studenten onderzoeken Nacht Clubs voor Roosendaal en Hoogvliet


januari 2022 – Een groep studenten van de Willem de Kooning Academie verkenden voor ons twee wijken, in Rotterdam Hoogvliet en Roosendaal. Ze ontmoetten onder andere jongeren die zich wel bekeken maar niet gezien voelen. En ze creëerden in enkele dagen hun eigen Nacht Club interventie. Hoe fijn is het om samen te meppen tegen een pin-eye-ata?

Download het verslag.


De Nacht Club op de Dutch Design Week


oktober 2021 – Wat een geweldige week met De Nacht Club op de Dutch Design Week in Eindhoven! Duizenden bezoekers stonden stil onder de neon. Van ambtenaren uit verschillende Nederlandse en Vlaamse steden, politieagenten en gedeputeerden. Van fondsen, festivals tot pensionado’s en openhartige kinderen. Prachtig om 1,5 jaar ervaring rond nachtelijke ontmoetingen tussen bewoners en professionals in Rotterdam Zuid te kunnen delen. En te horen over welke plekken wel een Nacht Club kunnen gebruiken, zoals het park in Tilburg, de boerderij in Groningen, de buitengebieden van Brabant, de Belastingdienst en de verslavingszorg.
Link naar DDWWethouder Wijken Roos Vermeij maakt kennis met De Nacht Club


oktober 2021 – Een leuk gesprek met o.a. wethouder Roos Vermeij en onze Nacht Club leden wijkagent Mark Jurgens en Faith! Over wat De Nacht Club de buurt biedt aan openhartige ontmoeting. Maar ook over hoe de gemeente duurzaam een plek kan geven aan ontmoeting in de wijk.


Ervaringen van gemeente Rotterdam


oktober 2021 – De gemeente Rotterdam werkt actief samen met De Nacht Club in de wijk Reyeroord. Eline van Weelden (Stadsbeheer) en Ilona van der Laan (wijknetwerker IJsselmonde) vertellen waarom.

Lees het interview.De Nacht Club opgenomen in agenderende bundel Ruimte voor ontmoeting


zomer 2021 – De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gaf de Sociaal Creatieve Raad opdracht om sociaal ontwerpers te bevragen over het belang van ontmoeting. We hadden een mooi gesprek met Tabo Goudswaard, o.a. over het belang van het doorbreken van de bestaande participatiescripts!
Link naar de agenderende bundel


Floris studeert af met onderzoek naar De Nacht Club


juli 2021 – We zijn trots op onze stagiair Floris die afstudeerde aan de TU Delft op zijn onderzoek naar de werkende bestanddelen van De Nacht Club!


Studenten maken 6 nieuwe Nacht Clubs


januari 2021 – Ook dit jaar maakten zo’n 20 1e en 2e jaars studenten van de Willem de Kooning Academie nieuwe Nacht Clubs in Rotterdam. Ondanks de Covid regelgeving wisten ze veel onverwachte ontmoetingen te veroorzaken.


Stadmakerscongres 2020


november 2020 – We presenteerden De Nacht Club en hadden een mooi – online – gesprek met de deelnemers aan het Stadcongres 2020!