Actueel


De Nacht Club opent in Amsterdam Nieuw-West


mei 2022 – Plein ’40-’45 in Amsterdam is laat in de avond meestal leeg en ongezellig. Maar tijdens het Maydan Festival staan er drie avonden lang twee hoge stoelen op het plein, en een grote roze Neon van De Nacht Club. Mensen die wonen en werken rond het plein gaan in gesprek over waar ze van wakker liggen. Van tomaten die tegenwoordig €3,50 kosten. Van staande gehouden worden. Van hoe je alles netjes doet maar om je heen mensen snel geld ziet verdienen. Bewoners, marktkooplui, jongeren, ambtenaren ontmoeten elkaar gelijkwaardig in het donker.

Jaap en Marjolein over ontstaan en toekomst van De Nacht Club


mei 2022 – World Design Embassies interviewde grondleggers Jaap en Marjolein over De Nacht Club. “Ambtenaren vertellen dat ze beter begrijpen wat mensen beweegt. Dat ze op een andere manier in gesprek komen met mensen, ongedwongen. Ze leren dingen die anders ongezegd blijven. We zien hun houding veranderen, er komt steeds meer ruimte voor deze manier van denken, die in het hart van social design ligt: starten bij de belevingswereld van bewoners.”. Lees hier het interview


Podcast over weerbare samenleving


mei 2022 – “Social Design biedt gemeentes een nieuwe manier om weer in contact te zijn met hele grote verschillen in een wijk.” Marjolein vertelt in de podcast De Tekentafel met journalist Niels Guns en Mieke Van Heesewijk (SIDN fonds) over ervaringen uit De Nacht Club. We spreken over de vraag: Hoe draagt ontwerp bij aan een meer weerbare samenleving? Luister de podcast

Een fantastische opening van de Nacht Club Academie!


april 2022 – Op vrijdag 1 april startte de Nacht Club Academie. We daalden overdag af in de nachtelijke krochten van Rotterdam. We werden geïnspireerd door expert veiligheid en vertrouwen Marnix Eysink Smeets. Twee legendarische nachtclubmakers vertelden over hoe zij verbinden én confronteren in hun clubs. Een prachtbijeenkomst met wijkagenten, initiatiefnemers, bewoners, ontwerpers, nachtdieren en andere experts uit Vlaanderen en Nederland. Kijk hier de foto’s!


BNR nieuwsradio maakt podcast over De Nacht Club


maart 2022 – Voor de tweede aflevering van Nieuw Nederland fietste BNR nieuwsradio naar Rotterdam-Zuid. Ze maakten een podcast over De Nacht Club.
“Nachtelijke gesprekken bij een discobal in het park brachten bewoners en de gemeente dichterbij elkaar. De bewoners kregen de ruimte om te vertellen wat er echt speelde in de wijk. In deze aflevering laten we zien hoe Rotterdam-Zuid letterlijk samenkwam en niet alleen de duurzaamheid, maar ook de leefbaarheid en sociale cohesie in de wijk verbeterde.”

Luister de podcast


Studenten onderzoeken Nacht Clubs voor Roosendaal en Hoogvliet


januari 2022 – Een groep studenten van de Willem de Kooning Academie verkenden voor ons twee wijken, in Rotterdam Hoogvliet en Roosendaal. Ze ontmoetten onder andere jongeren die zich wel bekeken maar niet gezien voelen. En ze creëerden in enkele dagen hun eigen Nacht Club interventie. Hoe fijn is het om samen te meppen tegen een pin-eye-ata?

Download het verslag.


De Nacht Club op de Dutch Design Week


oktober 2021 – Wat een geweldige week met De Nacht Club op de Dutch Design Week in Eindhoven! Duizenden bezoekers stonden stil onder de neon. Van ambtenaren uit verschillende Nederlandse en Vlaamse steden, politieagenten en gedeputeerden. Van fondsen, festivals tot pensionado’s en openhartige kinderen. Prachtig om 1,5 jaar ervaring rond nachtelijke ontmoetingen tussen bewoners en professionals in Rotterdam Zuid te kunnen delen. En te horen over welke plekken wel een Nacht Club kunnen gebruiken, zoals het park in Tilburg, de boerderij in Groningen, de buitengebieden van Brabant, de Belastingdienst en de verslavingszorg.
Link naar DDWWethouder Wijken Roos Vermeij maakt kennis met De Nacht Club


oktober 2021 – Een leuk gesprek met o.a. wethouder Roos Vermeij en onze Nacht Club leden wijkagent Mark Jurgens en Faith! Over wat De Nacht Club de buurt biedt aan openhartige ontmoeting. Maar ook over hoe de gemeente duurzaam een plek kan geven aan ontmoeting in de wijk.


Ervaringen van gemeente Rotterdam


oktober 2021 – De gemeente Rotterdam werkt actief samen met De Nacht Club in de wijk Reyeroord. Eline van Weelden (Stadsbeheer) en Ilona van der Laan (wijknetwerker IJsselmonde) vertellen waarom.

Lees het interview.De Nacht Club opgenomen in agenderende bundel Ruimte voor ontmoeting


zomer 2021 – De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving gaf de Sociaal Creatieve Raad opdracht om sociaal ontwerpers te bevragen over het belang van ontmoeting. We hadden een mooi gesprek met Tabo Goudswaard, o.a. over het belang van het doorbreken van de bestaande participatiescripts!
Link naar de agenderende bundel


Floris studeert af met onderzoek naar De Nacht Club


juli 2021 – We zijn trots op onze stagiair Floris die afstudeerde aan de TU Delft op zijn onderzoek naar de werkende bestanddelen van De Nacht Club!


Studenten maken 6 nieuwe Nacht Clubs


januari 2021 – Ook dit jaar maakten zo’n 20 1e en 2e jaars studenten van de Willem de Kooning Academie nieuwe Nacht Clubs in Rotterdam. Ondanks de Covid regelgeving wisten ze veel onverwachte ontmoetingen te veroorzaken.


Stadmakerscongres 2020


november 2020 – We presenteerden De Nacht Club en hadden een mooi – online – gesprek met de deelnemers aan het Stadcongres 2020!