De eerste stap
Op zaterdag 19 maart vond De Nacht Club #7 plaats: De Eerste Stap. Elkaar ontmoeten in het echt. Hoe doe je dat ook al weer na zo’n lange periode van corona-maatregelen? We spraken elkaar over het moeilijke eerste begin. In een donkere tuin, aan de rand van de wijk, terwijl we broodjes bakten boven het kampvuur.
De eerste stap. Dat is een foodtruck kopen waar je al vanaf je 14e van droomt, en dat je er dan achter komt dat de as verroest is. Dat is je huis verbouwen omdat je kinderen hun eerste stap naar een eigen woning niet kunnen zetten zoals jij dat ooit kon. Dat is durven vertellen hoe je op straat over één kam geschoren wordt als je een hoodie draagt. In de gloed van de neon zitten jongeren te wachten op de wijkagent om te vertellen wat dit met hen doet. De kinderen bij het kampvuur willen van alles weten over de eerste stap van Faith om bakker te worden, terwijl ze fanatiek zelf broodjes bakken. Ook een ambtenaar neemt haar eerste stap: ze gaat in gesprek over vertrouwen in de overheid. Omdat ze door de reacties op het Coronabeleid voor het eerst ooit niet altijd durft te vertellen dat ze bij de overheid werkt.
De Nacht Club is een veilige plek voor onveilige onderwerpen. Mensen die wonen en werken in en rond de wijk komen samen in het donker. Nacht. Want we hebben het in het donker over wat ons wakker houdt. En Club. Want we zijn allemaal gelijkwaardig en we doen het samen. Eigenlijk neemt iedereen die vanavond komt een eerste stap. “Zoiets gebeurt hier nooit” vertelt een vader terwijl zijn zoontje zijn broodje pikzwart bakt.
Het initiatief voor deze editie kwam dit keer van Faith, Judella en Ilona. Judella verzorgde de hapjes: waaronder haar tropische drank ‘maracuja’ nature shot. Ze stond er, na heel wat tegenslag. Haar dochter en een vriendin helpen serveren, haar zoon en vrienden met de opbouw. Voor Faith is De Nacht Club de ontmoeting die ze mist in de buurt. Ze bedacht het kampvuur, de broodjes, en bracht deze plek tot leven. Ilona gaat in gesprek over vertrouwen – hoe het ontstaat en verdwijnt. Haar eerste stap is om een film te gaan maken over dit onderwerp.
Ik ken de buurt nog niet en de mensen hier vanavond ook niet, maar het was echt gezellig.
Julian, 18 jaar
Ik ben onder de indruk hoe ondernemend Judella is, hoe ze ons hier welkom heet en haar uitdaging deelt.
Bert-Jan gebiedsmanager
We ontmoeten elkaar vanavond voor het eerst. Waarin we elkaar herkennen? Dat onze vrienden zeggen dat we in de ghetto wonen.
Faith (17) en Jentje (16)
De Breakfast Club
Op dinsdagochtend 22 maart om half acht laaide het kampvuur weer op: de Breakfast Club ging open. Rond het vuur met een waterig zonnetje luisteren ambtenaren van veiligheid, handhaving en duurzaamheid naar ervaringen uit de nacht. En gaan in gesprek over wat die nachtelijke momenten betekenen voor hun dagelijks werk. Want echt open gesprek met bewoners is zeldzaam, en ontstaat vaak onverwacht. Zaterdag lukte het om openhartig te zijn, en gelijkwaardig. En niemand had echt de regie. Er waren nieuwsgierige ambtenaren, enthousiaste kinderen, jongeren met en zonder hoodies, ondernemende bewoners, voorzichtige ouders, mensen die zich soms best eenzaam voelen. Omgevingsmanager Bart Jan, nieuw in de Nacht Club, verbaasde zich: over de actieve rol van bewoners, en de verschillende onderwerpen die aan bod kwamen. Tijdens de Breakfast Club voelen we allemaal aan dat dit soort ontmoeting heel belangrijk is voor de wijk, en voor de gemeente. Omdat als je met open vizier de wijk tegemoet treedt, ruimte ontstaat voor een andere relatie tussen bewoners en professionals.
Wat is er nodig om openhartige ontmoeting voort te zetten in de wijk? En als we zulke ontmoetingen een vast onderdeel van onze manier van doen willen maken in Rotterdam. Wat is dan de volgende stap?
Wat mij raakte waren de ervaringen van de jongeren. Als je ’s avonds in de wijk loopt met een hoodie wordt je door iedereen als een crimineel bestempeld. Wij denken heel groots en meeslepend over veiligheid, terwijl zij gewoon met een goed gevoel over straat willen lopen.
Ilona, wijknetwerker
Als we voor jongeren ontmoetingsplekken willen creëren in de wijk dan is eerst contact maken belangrijker dan ik dacht. Pas dan volgt wat nodig is. Echt een onderzoekende houding in plaats van resultaatgericht.
Cynthia, wijkmanager
Wat mooi is dat het geen vaste club is, maar dat je het deelt door de wijk. Steeds van vorm wijzigen zodat nieuwe mensen laagdrempelig de club in kunnen.
Annemarie, afdeling Veilig
Hoe combineer je de rol als ambtenaar met mens zijn? Hoe doe je dat goed?
Eline – stadsbeheer
De Nacht Club Rotterdam Zuid ontstond samen met bewoners en professionals, ook tijdens Corona-crisis was de club open. Tijdens zeven Nacht Club interventies in de publieke ruimte ging het over je veilig voelen, durf, motivatie, armoede en eenzaamheid.
Bekijk de clubs:
#1 Nachtbrakers #2 Nachtwandeling #3 Digitaal kampvuur #4 Hier zijn draken #5 DURF. #6 Midzomer Nachtclub #7 De eerste stap + Breakfastclubs