Op donderdag 11 juni ontvlamt op schermen binnen verschillende woonkamers in Reyeroord en omstreken een kampvuur. Twintig gezichten lichten op in de digitale flikkering. Bewoners vertellen elkaar wat warm voelt in de wijk, maar ook hun ideeën over wat wel wat warmer kan.


Zo barbecueën de benedenbuurmannen bij een flat aan de Quadenoord met de bovenbuurvrouwen via een takelmandje. En zo bakken bewoners aan de dijk, coronamoe, samen oliebollen om dit jaar maar vast af te sluiten. Er zijn ook zorgen, over overlast, over ‘s avonds niet alleen over straat durven. En dan blijkt zo’n digitaal kampvuur best een mooie uitkomst om toch mensen te ontmoeten.

Er worden ook tips uitgewisseld. De wijkagent is bezig met zonnecellen voor zijn huis en hoort van een bewoner wat dit bij haar oplevert. Enthousiast reageren ze op elkaar. Als een andere bewoner dit hoort wil ze zonnecellen op haar flat. Als ze even later vertelt hoe ze als “tante” van de flat met jongeren omgaat is de wijkagent geïnspireerd. Als een jongen rookt in het trapportaal vraagt ze eerst naar hem zelf, en waarom hij eigenlijk rookt. “Zo probeer ik het ook te doen”, zegt de agent.

Zo blijkt: door met elkaar te praten en samen dingen te doen wordt het leuk in de wijk. Daarom is een bewoner een wijkmarkt gestart. Na veel voorbereiding gooit Corona roet in het eten. De gemeente stuurde een kaartje op wat de grote dag zou zijn. Een simpel gebaar dat de initiatiefnemer ontroert. Maar iedereen is enthousiast er volgend jaar een succes van te maken.



Het was de derde aflevering van De Nacht Club, een samenkomst van en voor mensen in en om Reyeroord. In de Nacht Club ontmoet je buren, de wijkagent, bewoners die je anders niet tegen zou komen en ambtenaren van de gemeente. We doen het omdat we willen onderzoeken hoe we het in wijk meer samen kunnen doen. Wat dan? Samen leven, de buurt leuk en mooi maken, maar bijvoorbeeld ook de verandering naar geen gas meer, en warmte door warmtenet en elektriciteit. Vandaag bleek in elk geval dat het leuk is om iets gemeen te hebben. Dat geldt sowieso voor de verandering naar geen gas meer: iedereen gaat het merken.



De Nacht Club Rotterdam Zuid ontstond samen met bewoners en professionals, ook tijdens Corona-crisis was de club open. Tijdens zeven Nacht Club interventies in de publieke ruimte ging het over je veilig voelen, durf, motivatie, armoede en eenzaamheid.

Bekijk de clubs:
#1 Nachtbrakers #2 Nachtwandeling #3 Digitaal kampvuur #4 Hier zijn draken #5 DURF. #6 Midzomer Nachtclub #7 De eerste stap + Breakfastclubs