“De relatie met bewoners, die maken we samen. En dat blijft leren


Eline Seijbel is projectleider aanpak LampreiBeter in de wijk Hoogvliet Zuid. Met het scrumteam Lampreibuurt – een divers team waarin ook woningcorporaties en de wijkagent vertegenwoordigd zijn – werkt ze aan een nieuwe gezamenlijke aanpak voor de Lampreibuurt. Een buurt waar veel speelt, en waar in de avond maar weinigen de straat op durven. Samen met het scrumteam Lampreibuurt deed ze mee aan de Nacht Club Academie.


“In De Nacht Club Academie heb ik geleerd hoe belangrijk het is om op je sneakers en in spijkerbroek de wijk in te lopen en in gesprek te gaan, of iets te ondernemen. We denken nog te vaak ‘wij gaan helpen’, maar je bent gelijkwaardig. Mensen kunnen jou net zo goed helpen.”

Help!
Halverwege het zes maanden durende programma van de Nacht Club Academie werd dat inzicht heel concreet. Eline en haar team trokken op een avond de wijk in om eten te maken met de buurt, met alleen een gasbrander. We waren benieuwd wat er zou gebeuren als we de buurt zouden uitdagen door juist niet alles voor te bereiden. “Dat was echt anders. We zijn zo gewend iets voor de wijk te willen doen. Ik herinner me hoe de wijkagent keek toen hij zag dat we helemaal geen eten bij ons hadden. Maar twee uur later was er een heerlijke maaltijd, gemaakt door bewoners zelf. Uit kelderboxen kwamen stoelen, tafels en lampjes. Zoveel mensen droegen iets bij.”


Niet meer ‘wie is daar van’
De Nacht Club Academie stoomde het team klaar voor een experimentele mindset: “Dat dingen mogen mislukken, daar leer je van. Als gemeente wil je dat niet, want alles moet lukken. Dat vind ik mooi aan het traject dat we hebben doorlopen. Je leert anders kijken en probeert nieuw gedrag uit. Zoals hulp vragen in plaats van bieden. De Nacht Club Academie zorgde dat er steeds ruimte was voor het experiment en de reflectie: wat hebben we gedaan? De uitdaging is nu om dat vast te houden. De relatie met bewoners, die maken we samen. Dat blijft leren:

“Ik dacht laatst van een groepje vrouwen uit de buurt ‘ze zijn zo afwachtend’. Maar als ik de leiding neem, creëer ik zelf mede die sfeer.”

“Door met een social designmethode te werken gaan allerlei grenzen en schotten vervagen. Je ziet elkaar meer als mensen. Dat geldt ook in het team. We zeggen niet meer ‘wie is er dan van’. Er is niemand die koken met de wijk in z’n functieomschrijving heeft staan. Maar we hebben het wel gedaan, inclusief de wijkagent.”



Over Club Champ


In Lampreibuurt ontstond een nieuwe club in de buurt voor bewoners, de wijkagent en ambtenaren. Lees hier meer over het ontstaan Club Champ. Een levendig verslag van het ontwerpproces in Hoogvliet gedurende 6 maanden in De Nacht Club Academie.

Ervaringen van andere deelnemers


“Het leuke is dat de Nacht Club Academie wel tijd kostte, maar uiteindelijk meer ruimte heeft teruggegeven.”

Interview met wijkmanager Marieke Smit van gemeente Rotterdam.

“Het probleem zit niet bij de bewoners, maar bij ons als professionals”

Onderzoeker Marij Quirijnen vertelt over het ontstaan van de Schemerlijn.

Eén grote inspirerende ontdekkingsreis

De ervaring van beleidsadviseur Marcel Schoones van gemeente Roosendaal.


De Nacht Club Academie


De Nacht Club Academie combineert leren en ontwerpen in en voor de praktijk. De Nacht Club Academie heeft een inmiddels beproefde social design aanpak ontwikkeld die bewoners en professionals helpt om anders te kijken, en hen in de gelegenheid stelt om elkaar op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen te ontmoeten, en openhartige gesprekken te voeren.

Meedoen met jouw wijk? Join the Club!