“Eén grote inspirerende ontdekkingsreis”


Marcel Schoones is adviseur en verbinder bij gemeente Roosendaal. Hij stapte vorig jaar in de Nacht Club Academie. De Nacht Club Academie is een collectief leertraject: je stapt in met een team en een complexe vraag. Voor gemeente Roosendaal was dit het contact tussen gemeente, corporaties en een aantal moeilijk bereikbare groepen zoals arbeidsmigranten en dak- en thuislozen. Het traject had op Marcel ook een grote persoonlijke impact.


In een half jaar leer je werken volgens een social design methodiek. Je leert afwisselend tijdens academiedagen en door te experimenteren in de praktijk. Tijdens de tweede academiedag moedigde lector publiek vertrouwen in veiligheid Marnix Eysink Smeets de deelnemers aan om, in hun werk aan veiligheid en vertrouwen, hun eigen buikpijn niet te negeren, maar juist te volgen. “Dat kwam bij me binnen en hier put ik nog steeds energie uit. Leren je gevoel over bepaalde vraagstukken te gebruiken en in te zetten als basis voor denken en handelen.”

“De Nacht Club was voor mij een grote inspirerende ontdekkingsreis. Kennismaken met nieuwe methodieken, met sprekers die inspireren, met vakgenoten uit andere gemeenten die er een uitdaging in zien grenzen op te zoeken en te verleggen.”


Schemerclub
Die reis stopt niet na de Nacht Club Academie. Team Roosendaal is, geïnspireerd door De Nacht Club, zelf een club gestart om hun ervaring binnen de gemeente te verspreiden: de Schemerclub. “Geen formele club, maar een gezelschap dat in wisselende samenstelling gemeente en partners helpt om bij vraagstukken die ertoe doen anders te werk te gaan omdat het oude soms niet meer werkt.”

Maakt het verhaal van Marcel je nieuwsgierig naar de Nacht Club Academie? De inschrijving voor de tweede editie die dit najaar start, is nu open. Neem contact op via contact@denachtclub.com.Over de Schemerclub


Lees hier meer over het ontstaan van de Schermerclub. Een levendig verslag van het ontwerpproces in Roosendaal gedurende 6 maanden in De Nacht Club Academie.

Ervaringen van andere deelnemers


“Het leuke is dat de Nacht Club Academie wel tijd kostte, maar uiteindelijk meer ruimte heeft teruggegeven.”

Interview met wijkmanager Marieke Smit van gemeente Rotterdam.

“De relatie met bewoners, die maken we samen. En dat blijft leren

Lees over de ervaring van wijkmanager Eline Seijbel, Lampreibuurt Hoogvliet.

“Het probleem zit niet bij de bewoners, maar bij ons als professionals”

Onderzoeker Marij Quirijnen vertelt over het ontstaan van de Schemerlijn.

De Nacht Club Academie


De Nacht Club Academie combineert leren en ontwerpen in en voor de praktijk. De Nacht Club Academie heeft een inmiddels beproefde social design aanpak ontwikkeld die bewoners en professionals helpt om anders te kijken, en hen in de gelegenheid stelt om elkaar op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen te ontmoeten, en openhartige gesprekken te voeren.

Meedoen met jouw wijk? Join the Club!