
“Het probleem zit niet bij de bewoners, maar bij ons als professionals”
Marij Quirijnen is onderzoeker bij de gemeente Roosendaal. Zij stapte vorig jaar in de Nacht Club Academie, met een divers team van collega’s, onderzoekers en samenwerkingspartners. Met een gedeeld verlangen: om het contact tussen bewoners en gemeente te versterken. En dan vooral: moeilijk bereikbare groepen zoals jongeren, arbeidsmigranten en dak- en thuislozen. Tijdens hun leertraject hadden ze een confronterende ervaring.
“Toen ik De Nacht Club tegenkwam op de Dutch Design Week sprak het me heel erg aan. Ik vind het leuk om nieuwe werkwijzen uit te proberen, en het leek me spannend om direct het gesprek aan te gaan. Het is wel echt een experiment wat je aan moet durven, en waar je de ruimte voor moet krijgen, omdat je aan het begin niet weet wat voor resultaat je gaat behalen. Ik ben blij dat het is gelukt om mee te doen.”
Hoe echt in gesprek te komen
“Als het gaat om het bereiken van arbeidsmigranten en jongeren dan werken traditionele manieren niet. Samen met ontwerper Lotte de Haan bleven we een hele nacht wakker in het centrum van de stad. We begonnen afwachtend. Er was een groep arbeidsmigranten die al behoorlijk dronken waren. Door toch in gesprek te gaan, zelfs een rap met ze te maken, komen er verhalen los, leer je hoe ze in het leven staan. Dan merk je ook je eigen aanname, dat je wel over iets heen moet stappen om met ze in gesprek te gaan. Je ontmoet elkaar heel gelijkwaardig, als mensen. Als je dan op een gegeven moment zegt dat je van de gemeente bent, vinden ze wel dat je lef hebt.”


Verbinding tussen dag en nacht
Team Roosendaal begon vervolgens de Schemerlijn: een telefoonlijn tussen de bewoners van de dag, waaronder hun collega’s, en de bewoners van de nacht, zoals jongeren en arbeidsmigranten. Dat leverde een confronterende ervaring op:
“We merkten dat er zoveel aannames en vooroordelen bestonden over bepaalde groepen. Vanaf dat moment veranderde onze focus. We gingen kijken naar onze rol vanuit de gemeente, maatschappelijk werk en de woningbouwcorporatie: hoe zorg je dat je zelf toegankelijk bent en open staat? Want het probleem zit niet bij de bewoners, maar bij ons als professionals. Wij zijn zelf onderdeel van het systeem, wij houden dat in stand.”
“De werkwijze van de Nacht Club Academie werkte voor ons heel goed: een stukje theorie, en dan weer uitproberen in de praktijk. Nu is het aan ons om het voort te zetten.”

Over de Schemerlijn
Lees hier meer over het ontstaan van de Schermerlijn. Een levendig verslag van het ontwerpproces in Roosendaal gedurende 6 maanden in De Nacht Club Academie.
Ervaringen van andere deelnemers

“Het leuke is dat de Nacht Club Academie wel tijd kostte, maar uiteindelijk meer ruimte heeft teruggegeven.”
Interview met wijkmanager Marieke Smit van gemeente Rotterdam.

“De relatie met bewoners, die maken we samen. En dat blijft leren”
Lees over de ervaring van wijkmanager Eline Seijbel, Lampreibuurt Hoogvliet.

“Eén grote inspirerende ontdekkingsreis”
De ervaring van beleidsadviseur Marcel Schoones van gemeente Roosendaal.

De Nacht Club Academie
De Nacht Club Academie combineert leren en ontwerpen in en voor de praktijk. De Nacht Club Academie heeft een inmiddels beproefde social design aanpak ontwikkeld die bewoners en professionals helpt om anders te kijken, en hen in de gelegenheid stelt om elkaar op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen te ontmoeten, en openhartige gesprekken te voeren.
Meedoen met jouw wijk? Join the Club!