Furry Fight

Op een grasveld tussen lage flats staan kinderen en volwassen in de bokshouding. Ze staan voor knalroze harige bokszakken. Een gouden champions belt hangt om de rolator van een oudere dame. Kinderen komen aangerend, hun moeders chillen nog op zitzakken maar Ome Jan, de beroemde Rotterdamse boksleraar roept dat ze mee moeten doen.Sinds enkele maanden werkt een team van ontwerpers, ambtenaren en bewoners samen aan een nieuwe kijk op de wijk. Dat is nodig: want de Lampreibuurt heeft niet zo’n goed imago. Het is vaak stil op straat en vooral ’s avonds voelen bewoners zich niet veilig. De Lampreibuurt doet mee aan de Nacht Club Academie. Dat betekent dat we samen zoeken naar nieuwe relaties, meer vertrouwen en een prettiger gevoel in de wijk. We leren door te doen: en dat begint op 1 september met de start van Club Champ. Het wordt een gezellige boel tussen de flats. De boksles van ome Jan is een groot succes, en tussendoor worden mooie gesprekken gevoerd. Bijvoorbeeld over de vraag: waarvoor wil jij vechten?Wat het ontwerpteam vooral opvalt: de grote behoefte in de wijk om niet hulpbehoevend te zijn, maar juist te helpen. Toen we bedachten dat we ‘furry’ bokszakken wilden stonden meteen de dames van de Buurtstudio klaar om urenlang te helpen naaien. En na afloop hielpen kinderen enthousiast mee opruimen. Een bewoner doet actief mee met de boksles. Achteraf zegt hij langs zijn neus weg: de volgende keer moet je mij bellen hè.


Het maken van de club is de club


Als ontwerpers zijn we ons steeds bewust van wat er op het onderliggende niveau van waarden gebeurt. Het boksen was een gouden zet, maar wat opvalt is dat veel mensen in de wijk laten zien: wij willen en kunnen zelf de wijk verbeteren, we willen juist op onze kwaliteiten benaderd worden. Daar pakken we in oktober op door. Door een nieuwe Club Champ te gaan organiseren, maar daarbij veel dingen ook juist niet te doen. En de buurt uit te dagen zelf vorm te geven aan de Club. Of zoals een van de ambtenaren dit inzicht beschrijft: het maken van de club is de club! Dit nieuwe perspectief betekent ook echt iets voor de betrokken ambtenaren, en hoe zij bewoners benaderen. Er zit een groot verschil tussen de vraag “sluit je aan bij de volgende Club Champ?” en de vraag “we willen een nieuwe Club Champ organiseren maar we weten niet hoe, kun je helpen?”.


Club Champ is de Nacht Club van het team uit Hoogvliet dat deelneemt aan De Nacht Club Academie met ontwerper Myrthe Veeneman. Met de nacht als inspiratie werken ambtenaren samen met ontwerpers en bewoners aan openhartige en gelijkwaardige ontmoeting in hun wijk.


De Nacht Club Academie


De Nacht Club Academie combineert leren en ontwerpen in en voor de praktijk. De Nacht Club Academie heeft een inmiddels beproefde social design aanpak ontwikkeld die bewoners en professionals helpt om anders te kijken, en hen in de gelegenheid stelt om elkaar op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen te ontmoeten, en openhartige gesprekken te voeren.

Meedoen met jouw wijk? Join the Club!