Van top down naar
ergens samen voor gaan
Een lerende aanpak met gemeente en bewoners in Amsterdam Nieuw-West.
Initiatief en verandering ter bevordering van betere leefbaarheid in wijken kan starten bij bewoners, ondernemers en overheid. Het wordt vooral succesvol als er samenwerking ontstaat, een lokale gemeenschap die ergens samen voor gaat. In Amsterdam Nieuw-West gebeurt dit om de buurt schoner te maken.
Een half jaar ontwierpen 4 teams uit Amsterdam Nieuw-West nieuwe manieren om te werken aan een schoner en fijnere buurt. Op extra vieze plekken – ‘hotspots’ – onderzoeken we onderliggende oorzaken rond afval en veiligheidsbeleving. We leren door te doen, in de praktijk. De teams bestaan uit gebiedsmakelaars, coördinatoren en projectleiders van de Gemeente Amsterdam, uit bewoners en ontwerpers. Resultaten waren in het voorjaar van 2024 te beleven in een aanstekelijke Afval Expofette en landen nu in aanpakken en pilots.
Afval expofette
Een doorgeef expositie over mensen en afval in de openbare ruimte
De Afval Expofette laat zien hoe bewoners, ambtenaren en ondernemers werken aan openbare ruimte die schoon, heel en veilig is. In een stad die tegelijk rommelig, divers en spannend is. De Afval Expofette vertelt een verhaal dat nog niet af is. In de Afval Expofette is aandacht voor de rommelige levens en ingewikkelde systemen die onder het afvalprobleem liggen. Mensen hebben verschillende prioriteiten en altijd beperkte tijd en ruimte. Hoe kun je dan toch samenwerken aan een fijne en schone stad?
Hotspots en parels
We willen iets veranderen aan hoe we samenwerken en -leven in Amsterdam Nieuw-West. Om dat te bereiken richten we ons in de expositie op de relaties die we met elkaar aangaan. Op vier hotspots: plekken in Nieuw-West waar in door een ontwerpteam gewerkt is. En drie parels: dat zijn voorbeelden van geleerde lessen en stappen vooruit in de samenwerking tussen mensen van overheid, straat en buurt.
Hoe ontstaat wat we normaal vinden?
Inzichten en opbrengsten van een maand lang
ervaren en leren in de Afval Expofette
Na de opening bracht de Afval Expofette een maand lang bewoners, ambtenaren, bestuurders, ondernemers, wetenschappers en creatieve makers samen. De Afval Expofette is er om inzichten te delen en door te geven – zoals bij een estafette – terwijl het werk nog bezig is. Daarmee is de expo zo’n zeldzame maar belangrijke plek – een ruimte voor wat nog niet af is, waar een nieuw normaal kan ontstaan.
“We organiseren als gemeente weinig settings waarin iets nog niet af is. En dat is wel nodig als je wilt dat een nieuwe manier van werken kan ontstaan.”
— Aanjager Nadia Najibi
“Als je naar buiten gaat en het voelt niet als jouw thuis dan ga je er niet mee om als thuis. Je moet wat thuis is dus breder trekken.”
— Sociaal ondernemer Fatima Zohra
“Het gaat over je op een andere manier verhouden tot een vraagstuk, en tot initiatieven en mensen. Een relationele kanteling.”
— Wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering Rutger Groot-Wassink
“Gaat iets niet goed dan kijken we naar mensen – een ambtenaar die iets niet goed doet of iemand die een blikje op straat gooit – of dingen – dat blikje dat daar dan blijft liggen. Uit de Afval Expofette blijkt hoe in Amsterdam Nieuw-West wél expliciet aan relaties wordt gewerkt.”
— Professor Kees Dorst
Wil je samenwerken met De Nacht Club of meer informatie?
Neem contact met ons op.
COLOFON
Schoon Heel Veilig Academie – herfst en winter 2023-2024
gemeente Amsterdam Saliha Yurtay, Marleen Klein, Don Hameeteman, Zinzi Stasse, Larissa Korporaal (buurtprofessional), Evelien Jorna, Milou Boumans, Hakim Laajil, Peter van der Vliet en Cherish Lont
social designers Myrthe Veeneman, Theo Rekelhof, Myrthe Krepel en Esmé Calis
begeleiding social design omgeving Marjolein Vermeulen en Jaap Warmenhoven
coaching deelnemers Egon Hus en Jurriaan Callenbach
curatoren expositie en design Jaap Warmenhoven en Marjolein Vermeulen, De Nacht Club
Kernteam Schoon Heel Veilig
Nadia Najibi, Anita Numan, Femke Haccou, Karin Selbach, Marleen Klein, Marion Pluimers, Germaine de Puysseleire, Evelien van Slooten, Jan van der Borden (VuilnisOproer), Marloes van der Meulen (Samen Nieuw-West), Iris Proost, Peter van der Vliet, Zinzi Stasse.
Met dank aan de beweging van: Nazmi Türkkol, Sandra Doevendans, Sjoukje Alta, Peter van Vliet, Yvonne Jakobs, Gohdard Massom, Fatima-Zohra Aidani (buurtprofessional), Sumadi Bambang Oetomo (bewoner donut economie), prof. Kees Dorst (adviseur innovatie), Eva Kemper, Kenan Tas, Jeroen Bouman, Marissa Buur, Angelique Meul, Mahmoud Skefati, Jordy Janssen, Wouter Dolmans, Thijs Gieben en Joris Kramer (ontwerpers) en vele anderen.