Ik Blijf! Een onderzoek naar ‘blijverschap’

Wat is Ik Blijf!? Blijven. Klinkt dat saai, saaier dan vertrekken? Standvastig? Conservatief? Krachtig? Wij hebben in verschillende wijken in Nederland blijvers ontmoet. Mensen die er bewust of onbewust voor kiezen om een langdurige relatie aan te gaan met de plek waar ze wonen. Dat gaat vaak gepaard met zowel veel plezier als zorgen. Kan ik hier wel blijven? Blijft de buurt die fijne plek waar ik zo van houd? We maakten de trailer van Ik Blijf! om daar onderzoek naar te doen.

Trailer voor Ik Blijf!

Welk inzicht leverde ons onderzoek naar blijverschap op?
Blijven, dat raakt aan de essentie van mens zijn. Het raakt ook aan de energietransitie in de meest fundamentele zin: we doen dit ten slotte om te blijven. Maar we hebben de energietransitie een naam gegeven die de nadruk legt op verandering. Ons onderzoek naar blijverschap levert ons inzichten op over hoe we in dat spanningsveld kunnen opereren. Het betekende een spiegel voor de gemeente: blijven wij in de wijk, of is onze aandacht van tijdelijke aard? Het maakt nieuwsgierig naar het blijverschap van de energieleverancier.

En nu?
Blijverschap heeft onze aandacht gericht op het creëren van aantrekkelijk toekomstperspectief, voor alle betrokken partijen. Als je beseft dat je werkt aan langdurige relaties vertoon je ander gedrag. We beseffen dat blijvers medestanders kunnen worden in de transitie naar gasvrij. Dan is nodig dat we die transitie zo gaan vormgeven dat ze er aan bijdraagt dat bewoners in hun woning en wijk kunnen blijven.

Ik Blijf! is een televisieserie over mensen die op het punt staan te blijven. Hoe zit het met de blijvers in en om Reyeroord, een wijk in Rotterdam? Waarom blijven ze, en wat doen ze om te blijven? Wat zit ze in de weg, en wat moet er juist veranderen om te blijven? Blijven kan best een avontuur zijn. Zeker als er grote veranderingen plaatsvinden in en om de wijk. Denk daarbij aan de vervanging van riolering, omschakelen naar andere energiebronnen dan gas. Ondertussen hebben de Reyeroorders hun eigen levens, zorgen, dromen.

Zie ook de perspectieven:

De nacht club

Eigenwij©k