Een gesprek met de buurt
dat de hele nacht duurt


Na al die maanden Covid-regels is dit hét moment om elkaar weer te ontmoeten. Op vrijdagavond 18 juni om acht uur ging de Midzomer Nacht Club van start met een gesprek tussen wijkagent Tim en de twee meisjes Nienke en Meza, die ter plekke vriendinnen werden. En toen kwamen Marja, Jos, Sharida, Janny, Claudia, Wilma, Mark, Martha, Judella, Janilla, Joshua, Chanice, Samir, Sabrina, Dominiek, Ada, Freek, Faith, Egbert, Frans, Johan, Pleun, Eline en Samia. De wijk in het klein. 

We hoorden over de voor- en nadelen van undercover toezicht. Over hoe iemands hart kan breken als de plantsoenendienst gewoon z’n werk doet en de wilde bloemen snoeit. Iemand had gehoord dat kinderen in de wijk soms hun telefoon moeten afgeven. Twee moeders deelden hun verdriet en woede als ze merken dat hun kinderen niet als gelijke worden behandeld. Iemand vertelde over haar geliefde jongeren, die overlast geven maar ook zelf overlast ervaren. We hoorden over keukenkastjes die met tape aan elkaar zitten. Iemand deelde groot verdriet, het verliezen van haar echtgenoot, en de kracht die nodig was om door te leven. Een wijkagent vertelde over hoe hij meer open werd naar anderen na een fietsongeluk. En nog veel en veel en veel meer. 

Het was bijzonder hoe open iedereen vertelde zodra ze op de stoel zaten.

Andreas, bewoner en luisteraar

Je ziet dat die jongen het moeilijk heeft op de stoel, maar hij blijft zitten. Ik ben zo benieuwd hoe hij kijkt naar ouderen in de wijk.

Ada (68) luistert naar Joshua (16)

Je beseft weer: voor bewoners is dit het leven in de wijk, 24/7.

Gerhard, chef politie

Bekijk alle foto’s in het facebook album


En toen was het ochtend. De Nacht Club ging dicht. Maar de Breakfast Club ging open, nog diezelfde ochtend. Daar kregen 12 vertegenwoordigers van politie en gemeente 6 fragmenten uit de nacht te horen terwijl ze samen op hetzelfde veldje stonden. Ze luisterden en spraken, en ze vormden fysiek op het veld het ‘systeem’ van professionals dat aan de wijk werkt. We lieten de nacht op de dag botsen. Iedereen werd geraakt door de persoonlijke verhalen, en iedereen zag het belang van directe ontmoeting tussen mensen in de wijk. Maar toch vinden we er lang niet altijd de ruimte voor. Hoe kunnen we elkaar helpen om te blijven luisteren, die nachtelijke onzekerheid toe te laten en wie weet wel uit te nodigen tot een gezonde vorm van wijkactivisme?


Jongeren hebben eigenlijk geen plek in de wijk, worden overal weggestuurd. Ik hoor wat dit met jongeren doet, met hun gevoel van gewenst te zijn. 

Annemarie, directie Veiligheid

Wijkactivisme? We zijn als gemeente gelijk bang dat als wij mensen de ruimte geven, dat wij als gemeente de aansprakelijkheid aan onze broek krijgen. Zeer nodig dus om te ontdekken hoe we die ruimte kunnen geven.

Bert, gemeente Rotterdam

Deze Nacht Club maakt dit lege veldje ineens uitnodigend. Ik zie hoe jong en oud ruimte voelen, hun eigen interesse volgen, hoe contact ontstaat. Dat is veel natuurlijker dan de ambtelijke vormen die ik nu gebruik om te ontdekken wat mensen belangrijk vinden voor de buitenruimte.

Eline, stadslaborant Stadsbeheer

Wat levert het op?


Als professional is het niet altijd makkelijk je te verhouden tot De Nacht Club. Want wat is het precies en wat levert het op? Daarom wat cijfers. 

73 nieuwe connecties ontstonden. 10 keer viel er een ongemakkelijke stilte. 2 keer was iemand een beetje dronken. 27 keer gingen mensen elkaar meer vertrouwen. En 2 keer een beetje minder. 8 ideeën werden weer opgepakt, 13 keer werden tranen weggeslikt, en 4 keer weggeveegd. 3 mensen werden boos en 1 keer woedend. 15 keer vroeg iemand zich af of het nou over werk of privé ging. 5 keer werd er geflirt. 1 iemand werd verliefd. 8 kinderen gingen te laat naar bed. 9 mensen stonden heel vroeg op. 3 konden niet uit bed komen. 30 mensen vroegen naar de volgende Nacht Club. 23 moesten flink bijslapen. 1 iemand zei: dit is precies wat de wijk nodig heeft. 



De Nacht Club Rotterdam Zuid ontstond samen met bewoners en professionals, ook tijdens Corona-crisis was de club open. Tijdens zeven Nacht Club interventies in de publieke ruimte ging het over je veilig voelen, durf, motivatie, armoede en eenzaamheid.

Bekijk de clubs:
#1 Nachtbrakers #2 Nachtwandeling #3 Digitaal kampvuur #4 Hier zijn draken #5 DURF. #6 Midzomer Nachtclub #7 De eerste stap + Breakfastclubs