Onze missie


De Nacht Club werkt op niet dagelijkse manieren aan de moeilijkste maatschappelijke vragen. Het is onze missie om werkende vernieuwing te brengen in het publieke domein. We zien dat het nodig is omdat op te veel plekken oplossingen het probleem zijn geworden, en een grote afstand bestaat tussen professionals en bewoners. De Nacht Club schrikt niet terug voor het ongemak waarmee vernieuwing gepaard gaat. Wij maken durfruimte en nodigen iedereen uit die bereid is leiderschap en ondernemerschap te tonen om mee te doen.


In De Nacht Club leren we dat
een gevoel van veiligheid voort kan komen uit
het vertonen van onveilig gedrag.


Wie met De Nacht Club samenwerkt ontwikkelt vermogen om zelf transities verder te brengen. Je leert met ons, en wij van jou. Samen leven we ons in in wat er speelt en wat er echt toe doet. We ontwerpen nieuw perspectief en proberen verrassend gedrag uit in de praktijk. Zo werken we in kleine stappen naar grote doelen, zoals een meer sociaal veilige publieke sector, meer gelijkwaardige samenwerking tussen lokale overheden en bewoners en fijnere en veiligere steden, overdag en ’s nachts.


Onze principes


We gaan voor duurzame verandering dus leren gaat voor de snelle oplossing

We omarmen complexiteit en subjectiviteit als voorwaarden voor vernieuwing

We steunen en ontwikkelen gedurfd en openhartig leiderschap in de publieke sector

We creëren netwerken van bewoners, professionals, vernieuwers en ontwerpers rond taaie vragen

De nacht is onze inspiratie als plek waar nieuwe relaties kunnen ontstaan



Ontstaan van De Nacht Club


De Nacht Club ontstond in 2019 in de nacht en op straat, in een wijk waar mensen zich zo onveilig voelden dat ze nauwelijks de voordeur meer uit durfden. We nodigden bewoners, wijkagenten, jongeren en ambtenaren uit voor openhartige gesprekken, niet overdag maar juist in de nacht. De relatie tussen het donker, creativiteit en openhartigheid kent een (veel bezongen) geschiedenis. Niet al ons werk vindt ’s nachts plaats. Maar de nacht inspireert ons nog steeds om openhartigheid te zoeken in de relaties die we aangaan, en niet weg te kijken bij wat ongemakkelijk is of onveilig voelt. We maken veilige plekken voor onveilige onderwerpen.


De Nacht Club realiseert een tijdelijke autonome zone
in de publieke ruimte. Een plek waar bewoners en professionals
het gesprek met elkaar aangaan zonder aannames en vooroordelen,
en zonder elkaar te categoriseren en te labelen.

Hoe we werken


De Nacht Club creëert vertrouwensrelaties. Tussen mensen onderling en tussen bewoners, professionals en overheden. Met de nacht als inspiratiebron maken we interventies in de openbare ruimte die mensen uitnodigen om onder dekking van de nacht eerlijker, opener en gedurfder te zijn. We werken met een netwerkaanpak, gebaseerd op de principes van social design. In korte tijd ontstaat diep inzicht in wat er toe doet, voor jezelf en voor de mensen om je heen. Zoals in andere nachtclubs worden relaties gesmeed, voor kort of voor het leven.


Werken vanuit relationeel perspectief
Wij zien de waarde van ontmoeting om grote vraagstukken aan individuele levens te koppelen. Met ontmoeting bedoelen wij: wederzijds en gelijkwaardig, open en nieuwsgierig, geraakt worden en dus een beetje veranderen – zoals bij een botsing of een kus. In onze visie is een ontmoeting dus, ook als ze kort en eenmalig is, niet vrijblijvend. Daardoor ontstaat een spanning ten opzichte van de werking van overheidsorganisaties, die gewend zijn regie te houden en de waarde van ontmoeting vooral inhoudelijk en kwantitatief weer te geven als beleidsinput. De ontwerpende en lerende aanpak van De Nacht Club biedt voor de gemeente en professionals de mogelijkheid om te onderzoeken hoe ontmoeting onderdeel kan worden van gewoonten en systemen. 


Nacht Club relaties


Gemeente Rotterdam, Gemeente Amsterdam, Gemeente Roosendaal, Gemeente Eindhoven,
innovatiecentrum VONK Rotterdam, World design Embassies Embassy of Safety en What if lab, Willem de Kooning Academie, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Reyeroord+ en clubleden in de wijk, PONT (Publieke Ontwerppraktijk), Samen Nieuw-West en Rijkswaterstaat.
Ontwerpers Myrthe Krepel, Myrthe Veeneman, Lotte de Haan, Imke Sloos, klimaatkunstenaar Theo Rekelhof, Circus Andersom Martijn Engelbregt, Esmé Calis. Kunstenaar Victor Engbers.