Problemen tegen het donker houden


We ervaren de nacht als een plek die bij uitstek geschikt is om bestaande gedragspatronen te doorbreken en te werken aan vertrouwen. De Nacht Club creëert intieme nachtelijke ontmoetingen waarin mensen elkaar toegang geven tot hun verschillende belevingswerelden. Benieuwd naar wat er gebeurt als je problemen tegen het donker houdt? Tijdens de experimentele Sleep Twice sessies ervaar je een stukje nacht in de dag, tussen twee keer slapen in.

De installatie Sleep Twice was onderdeel van de Embassy of Safety tijdens de Dutch Design Week 2022. De Embassy of Safety heeft de ambitie de samenleving veiliger te maken door het inzetten van ontwerpers. “De grote veiligheidsopgaven van deze tijd, zoals online criminaliteit, ondermijning en polarisatie, vragen daar om. Het hebben van vertrouwen is belangrijk voor ons welzijn. Onderling vertrouwen is een belangrijke bouwsteen voor de sociale cohesie in de samenleving. Het zorgt voor betere samenwerking, en het maakt de bereidheid om anderen te helpen groter. Toch zijn er helaas talloze pijnlijke voorbeelden te noemen waaruit blijkt dat het vertrouwen in de medemens en instituties onder druk staat.”Gedurende 2 dagen maakten ruim zeventig bezoekers de sessies mee. Van Jeroen Dijsselbloem, burgemeester van Eindhoven, tot Rotterdamse ambtenaren op excursie. Van een jonge ontwerper uit Oekraïne tot een coach die met directeuren werkt aan inclusief beleid. Openhartige gesprekken tussen mensen die elkaar niet kenden ontstonden, over onderwerpen uit De Nacht Club Academie. Zoals toegang en geweigerd worden, de bias van de dag en de kwaliteiten van de nacht.Ontwerpers: Jaap Warmenhoven en Marjolein Vermeulen. Mogelijk gemaakt door: VONK innovatiecentrum
Met dank aan: Tabo Goudswaard en Evelien ten Elsen, Dutch Design Foundation


Sleep Twice is onderdeel van de
Nacht Club expo in Timmerhuis Rotterdam
te bezoeken tot eind maart 2023


Locatie VONK innovatiecentrum, Begane grond Timmerhuis
Halvemaanpassage 1 Rotterdam Centrum
doordeweeks open van 9.00-21.30 uur


Academiedag 9 december, Timmerhuis Rotterdam


🔥 Je kunt ons volgen via de linkedin pagina De Nacht Club Academie.
Of schrijf je in voor de nieuwsbrief
👉 contact@denachtclub.com


 De Nacht Club: een veilige plek voor onveilige onderwerpen 


Bewoners en professionals ontmoeten elkaar in het donker van de avond en nacht. Juist op plekken en momenten die onveilig voelen creëren we openhartige en gelijkwaardige gesprekken, en zo ontstaat nieuw vertrouwen. De nacht is onze inspiratie en ons decor. De Nacht Club is ontstaan in Rotterdam Zuid en breidt zich nu uit in Nederland. De Nacht Club is een social design aanpak, gericht op het creëren van nieuwe vertrouwensrelaties en samenwerkingen tussen de verschillende mensen die wonen en werken in en aan de wijk.