Vanavond niet

Het kan heel frustrerend zijn als je door uitsmijters van een nachtclub niet binnengelaten wordt. Maar is het misschien ook ergens goed voor? Jonge mensen laten lang niet iedereen toe in hun belevingswereld. Daar hebben ze vaak goeie redenen voor. In de Nacht Club Academie werken we aan een nieuw perspectief op overlast door en criminalisering van jonge mensen in de wijk Doornakkers in Eindhoven. Dat doen we samen met het Embassy Lab Jonge Aanwas van de Dutch Design Foundation.In de wijk Doornakkers in Eindhoven beseffen ambtenaren dat ze graag beter willen aansluiten bij de belevingswereld van jonge mensen. In de Nacht Club Academie leren we door te doen. In september leidde dat tot een moment van ongemak: het was avond, op een plein midden in de wijk stonden ambtenaren van de gemeente tussen de jongeren met om hen heen het geluid van brommers, gelach en geschreeuw. Kinderen en jongvolwassenen waren met elkaar bezig en de ambtenaren voelden hoe het is om niet toegelaten te worden. Er werd weinig ‘opgehaald’. Want dat is hoe je als ambtenaar vaak naar contact met bewoners kijkt, als informatieuitwisseling. Was de avond mislukt?

Door hierop te reflecteren in de Nacht Club Academie werd deze avond juist heel vruchtbaar. We leerden dat het proces van toelaten zelf het onderzoeken waard is. Welke patronen spelen daarbij, en welk onverwacht expertschap kunnen we benutten? Hoe en waarom beschermen jongeren hun eigen wereld tegen bemoeienissen van buiten? Wie krijgt wel toegangen waarom? Het ontwerpteam gebruikt deze nieuwe kijk om het vraagstuk van jonge aanwas verder te onderzoeken. Dit heeft ook implicaties voor hoe ambtenaren werken. Hoeveel toegang moet je eigenlijk willen, wat is gepast en waar begint ongewenste bemoeienis?

In de Nacht Club Academie werken teams van ambtenaren en ontwerpers uit verschillende wijken in Nederland aan nieuw perspectief op veiligere en fijnere wijken. We creëren nieuwe ruimte – vaak in de avond en nacht – waarin we bestaande manieren van doen die problemen in stand houden, doorbreken.


Kom naar De Nacht Club op Dutch Design WeekVan zaterdag 22 t/m 30 oktober is De Nacht Club Academie te bezoeken op de Dutch Design Week in Eindhoven. In het Embassy Lab Jonge Aanwas werken we aan een nieuw perspectief op overlast door en criminalisering van jongeren in de wijk Doornakkers in Eindhoven. In de Embassy of Safety geven we een tussentijdse update van ons onderzoeksproces. En we betrekken graag jou als bezoeker van de DDW bij ons onderzoek. Wanneer werd jij geweigerd?


De Nacht Club Academie


De Nacht Club Academie combineert leren en ontwerpen in en voor de praktijk. De Nacht Club Academie heeft een inmiddels beproefde social design aanpak ontwikkeld die bewoners en professionals helpt om anders te kijken, en hen in de gelegenheid stelt om elkaar op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen te ontmoeten, en openhartige gesprekken te voeren.

Meedoen met jouw wijk? Join the Club!