Furry Fight


Sinds enkele maanden werkt een team van ambtenaren met ontwerper Myrthe Veeneman samen met bewoners, corporatie en politie aan een nieuwe kijk op de wijk. Dat is nodig: want de Lampreibuurt in Hoogvliet heeft niet zo’n goed imago. Het is vaak stil op straat en er hangen mannen rond in portieken. Vooral ’s avonds voelen bewoners zich niet veilig. Soms gaan er vuurwerkbommen af. Team Lampreibuurt wil heel graag iets betekenen voor de bewoners, ze willen helpen. In de Nacht Club Academie leren ze juist hulp vragen.



Op een grasveld tussen lage flats staan kinderen en volwassen in de bokshouding. Ze staan voor knalroze harige bokszakken. Een gouden champions belt hangt om de rolator van een oudere dame. Kinderen komen aangerend, hun moeders chillen nog op zitzakken maar Ome Jan, de beroemde Rotterdamse boksleraar roept dat ze mee moeten doen.

Club Champ


De Lampreibuurt doet mee aan de Nacht Club Academie. Dat betekent dat we samen zoeken naar nieuwe relaties, meer vertrouwen en een prettiger gevoel in de buurt. Het ontwerpteam ziet de harde en de zachte kant van de wijk. Die laten ze samen komen tijdens een eerste Club Champ in september, buiten op het gras tussen de flats. Het thema is ‘furry fights’. We willen zachte bokszakken ophangen, en meteen staan de dames van de Buurtstudio klaar om urenlang te helpen naaien. Het wordt een gezellige boel tussen de flats, met als hoogtepunt boksles van lokale legende ome Jan. Na afloop helpen kinderen enthousiast mee opruimen. Wat blijkt: een bewoner geeft zelf boksles: de volgende keer moet je mij bellen hè. De hulpvaardigheid van de mensen valt het team op. Daarop gaan ze door.



Het maken van de club is de club


Als ontwerpers zijn we ons steeds bewust van wat er op het onderliggende niveau van waarden gebeurt. Het boksen was een gouden zet, maar wat opvalt is dat veel mensen in de wijk laten zien: wij willen en kunnen zelf de wijk verbeteren, we willen juist op onze kwaliteiten benaderd worden. Daar pakken we in oktober op door. Door een nieuwe Club Champ te gaan organiseren, maar daarbij veel dingen ook juist niet te doen. En de buurt uit te dagen zelf vorm te geven aan de Club. Of zoals een van de ambtenaren dit inzicht beschrijft: het maken van de club is de club! Dit nieuwe perspectief betekent ook echt iets voor de betrokken ambtenaren, en hoe zij bewoners benaderen. Er zit een groot verschil tussen de vraag “sluit je aan bij de volgende Club Champ?” en de vraag “we willen een nieuwe Club Champ organiseren maar we weten niet hoe, kun je helpen?”.



Het team experimenteert op verschillende manieren met onaf maken, minder doen, hulp vragen en uitdagen. Met wisselend succes. En het voelt, zeker de eerste keer, nogal ongemakkelijk. Wijkagent Sander heeft een tent meegenomen, en komt erachter dat er verder eigenlijk niks geregeld is om een maaltijd voor en met de buurt te maken. Hoe moet dat goed komen? Hij denkt er het zijne van. Maar de maaltijd komt er, en hoe! Het team is geraakt door de energie die los komt als mensen iets van zichzelf kunnen inbrengen. Daarvoor moet je als professional ruimte laten, en veel dingen juist niet doen.


We waren een maaltijd voor en met de hele buurt aan het maken op een avond in oktober. Ik nam de trap naar de eerste galerij van een van de lage flats aan het veldje. Een uur geleden waren we begonnen met alleen een gasbrander en een tent. In de tussentijd was al heel wat losgekomen uit de buurt: eten en recepten, stoelen en tafels, lampjes. Maar er waren nog geen kommen voor de heerlijke linzensoep die ondertussen bijna klaar was. De vrouw die open deed in een lekker groot voor-de-televisie-shirt keek me ongelovig aan. Kommen? Nee die had ze niet en ze wilde de deur bijna sluiten. Of, ja, twee maar. “Heel graag” zei ik. Ze kwam ze brengen met haar zoontje en bleef de hele avond hangen. We maakten contact, want ik had kommen nodig en zij had ze. Zo simpel kan het zijn, in de nacht.


Urgent én belangrijk!


Rond de problemen in de Lampreibuurt op het gebied van veiligheid, kwaliteit van leven, gebruik van de openbare ruimte deed het team afgelopen jaar verschillende acties om te helpen. Bijvoorbeeld door camera’s te plaatsten. Of doo